Software

Antivirusni programi

Obzirom da su mnoge informacije dostupne putem interneta, a i način međuljudske komunikacije se sve više usmerava na elektronska sredstva, neophodno je obezbediti adekvatnu zaštitu kupovinom antivirus programa. U zavisnosti od nivoa korisnika i njegove potrebe zaštite, kao poslovna rešenja preporučujemo Kaspersky i Sophos antivirus programe. Antivirus paketi su licence koje se obnavljaju – mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje pa čak i na pet godina, što opet zavisi od konkretnog proizvodjača. Nakon isteka odgovarajućeg perioda, licenca se mora obnoviti.

Aplikativni software

Postoji veliko interesovanje za pakete za grafičku obradu, pripremu za štampu i crtanje poput: CorelDraw i PhotoShop. Postoje različite verzije koje, u zavisnosti od interesovanja, možemo nabaviti na osnovu Vaših potreba. Navedeni softverski paketi su uglavnom elektronske licence, koje se dostavljaju putem mejla, u kom slučaju dobijate link sa koga možete pokrenuti traženi softver, kao i ključ za aktivaciju.

Kompleksni softverski paketi, koji predstavljaju sublimaciju analitičkih programa svih funkcija u preduzeću, a njihovim objedinjavanjem pruža se mogućnost menadžmentu za donošenje strateških odluka. S obzirom da ne raspolažemo ljudskim i tehničkim resursima za razvoj sopstvenih rešenja, ovaj segment poslovanja baziran je na saradnji sa domaćim proizvodjačima softvera, i radi se samo po specifičnim zahtevima korisnika.

Microsoft Office

Office 365 – kancelarija „za poneti“

Office 365 -  „alat za poslovnu produktivnost koji donosi u svet malih i srednjih preduzeća vrednost kroz tehnologiju, iskustva i praksu.“

Šta je Office 365?Office 365 se bazira na cloud tehnologiji. Šta to znači? Tehnologija u oblaku podrazumeva da se sve operacije dešavaju negde u “etru”.
Paketi pretplatePrincip je sličan kao kod plaćanja pretplate kod mobilnih operatera, korisnik bira paket koji je u skladu sa njegovim potrebama i za to plaća godišnju pretplatu po korisniku.
Čemu nam služi?Služi nam za rasterećenje hardverskih resursa, kao i za poboljšanu komunikaciju i kolaboraciju - SHAREPOINT, SKYPE FOR BUSINESS
Zašto Office 365??Da li je ovo pitanje koje sebi postavljate svaki put kada neko pomene Office 365? Potrudićemo se da na to pitanje damo razumljiv odgovor i da vam približimo ceo koncept ovog rešenja.

Sarađujte zajedno onako kako želite i kada to želite. Kreirajte dokumente i sarađujte na dokumentima sa drugima kako bi svi bili organizovani i u toku sa beležnicama koje se dele. Ostanite u kontaktu sa Office aplikacijama za mobilne uređaje na Windows, Android™ i Apple® uređajima.

JEDINI OFFICE PAKET KOJI SE NE MOŽE KUPITI KAO TRAJNA LICENCA, OBNAVLJA SE NA GODIŠNJEM I/ILI MESEČNOM NIVOU.

LICENCIRA SE PO KORISNIKU, JEDAN KORISNIK – 5 UREĐAJA (desktop,laptop,netbook...)

ZABRANJENA KUPOVINA JEDNE LICENCE ZA VIŠE KORISNIKA

Office 365 baziran je na online servisima,  a u zavisnosti od paketa, možete imati  instaliranu i full verziju na računaru. Pored online servisa, i dalje su Vam dostupne „stare“, dobro poznate aplikacije: word, excel, powerpoint, outlook, koje, u zavisnosti od paketa, možete koristiti kao on-premise softver (instaliran na vašem računaru) ili kao web office aplikacije (online korišćenje). Pošto sam O365 podrazumeva pravo na korišćenje novih verzija koje se pojave dok god vam traje pretplata, onda će to u budućem periodu biti neki novi office paket. Ograničenje za korisnike sa ranijim OS-ima postoji, što znači da Windows 7 i noviji operativni sistemi podržavaju office 2016, a raniji ne.

Današnje poslovanje zahteva visok nivo produktivnosti usluga koje pomažu korisniku da dobije mnogo više od virtualnosti (pristupa sa bilo kog mesta), dok pretnje kontinuirano rastu. Office 365 platforma obezbedjuje sigurnost na svakom nivou, od razvoja aplikacija, preko fizičkih DATA CENTER-a do krajnjih korisnika. Zaštita privatnosti podataka klijenata je jedan od glavnik “ključeva” posvećenosti korisniku u okviru cloud servisa.

VERZIJA INSTALIRANA NA RAČUNARU JE UVEK AKTUELNA, TO ZNAČI DA SE U OVOM TRENUTKU MOŽE INSTALIRATI OFFICE 2016.

office-365-business-sta-je-dostupno-

Microsoft Windows

PRAVILA I NAČINI LICENCIRANJA

U zavisnosti od momenta kupovine, vremena trajanja i količine pojedinih softverskih paketa, postoje različiti modeli i načini licenciranja:

OEM ili Original Equipment Manufacturers je softver koji se nabavlja prilikom kupovine novog računara i vezan je za isti. U slučaju prodaje ili rashodovanja računara, prestaje da važi i softver instaliran na njemu. Kada je reč o OEM softveru, uglavnom se misli na operativni sistem (Windows) – za radne stanice i/ili servere, sve ostale tzv.aplikativne softvere možete nabaviti i nakon kupovine računara, tj.nisu vezani za hardver. OEM paket uključuje medij za instalaciju, Ugovor o licenciranju i nalepnicu.

FPP, Fully Package Product (Retail), može se kupiti u bilo kom momentu nakon kupovine računara,  predstavlja kutiju koja sadrži medij, nalepnicu i Ugovor. FPP proizvodi imaju Certifikat o autentičnosti koji se nalazi na samoj kutiji, pa je kutiju zajedno sa svim njenim pratećim sadržajem neophodno čuvati kao dokaz o legalnosti kupljenog softvera. Bitna razlika u odnosu na OEM je u tome što se FPP proizvod može prebaciti sa jednog računara na drugi, uz uslov da se prvo ukloni sa prethodnog na kome je bio instaliran.

 Open Licence Program (OLP) ugovor je način licenciranja Microsoft softvera koji podrazumeva kupovinu trajne licence, dakle jednokratnom uplatom postajete vlasnici licence, koju možete preneti vremenom i na drugi računar. Minimalan broj licenci za sklapanje OLP ugovora jeste 5 (ne mora biti isti softver u pitanju).

Mada kupljene licence traju „večno“, sam Ugovor ima važnost dve godine. To znači da korisnik u toku navedenog perioda može dokupljivati nove proizvode za kojima se ukaže potreba, uz nivo cena koji mu ugovor garantuje (cene u dolarima). Kompanija može da poseduje istovremeno više OLP ugovora, sa različitim datumima sklapanja i rokovima važenja.

Sama kupovina trajne licence ne podrazumeva pravo upgrade na nove verzije proizvoda koje se pojave u narednim godinama. Ukoliko želite da sebi obezbedite mogućnost nadogradnje licence, možete to učiniti uplatom Software Assurance (SA) – a, koji traje dve godine i za to vreme dobijaćete novije verzije programa koje se pojave. Nakon isteka tog perioda, sam SA se može produžiti, tako da uvek imate mogućnost korišćenja softvera najnovije generacije.

Važno: Softver Assurance se mora kupiti kada i osnovna licenca, da biste imali pravo na najnovije verzije u naredne dve godine.

SA se može kupiti i za OEM i FPP proizvode kao i za otkupljene OVS licence, u predvidjenom roku od 90 dana nakon nabavke softvera. Kalkulacije su pokazale da se ovakva kupovina isplati onim kompanijama koje prelaze na softver naredne generacije u intervalima koji su kraći od 5 godina.

OLP ugovor ne sadrži nalepnicu niti medij, nego se softver i licencni ključevi „skidaju“ sa interneta, a jedini dokument koji dobijate jeste zvaničan Ugovor i njega ste u obavezi da čuvate.

Sve OLP licence su prenosive, što znači da, ukoliko rashodujete neki računar i nabavite nov, na dotičnom ćete moći koristiti postojeće licence. Jedini izuzetak su upravo licence za operativni sistem, tačnije za legalizaciju operativnog sistema, Win 10 PRO, koje imaju tretman OEM softvera, a to znači da su vezane za konkretan računar na kome su i instalirane.

Pored prednosi upgrade-a, kupovinom Software Assurance-a, kod OLP ugovora postoji mogućnost donwgrade-a na prehtodne verzije softvera koji nabavljate, tako da kupovina legalizacijskog paketa (trenutno aktuelnog) Win 10 Pro omogućava Vam korišćenje i Win 8.1 Pro i  Win 7 Pro operativnog sistema, važno je samo da je u pitanju professional verzija, na Home opcije se ne odnosi ovo pravo.

Open Value Subscription (OVS) ugovor je način licenciranja Microsoft softvera prilagodjen potrebama malih, srednjih i velikih preduzeća. OVS predstavlja iznajmljivanje softvera koji se plaća na godišnjem nivou, u fiksnom iznosu, na osnovu broja računara u firmi. Aranžman je dostupan firmama koje imaju 5 ili više računara.

Svake godine mogu se prijaviti novi računari (kako firma raste i razvija se) ili smanjiti broj računara (ako prestane potreba za nekima od njih), uz dodatni obračun kroz ratu za narednu godinu. Dakle, u toku godine, na računarima koje dodajete možete nesmetano koristiti sve one softvere koje ste iznajmili putem OVS ugovora, a dodatno plaćanje će se iskazati tek na obračunu sledeće rate.

Posle tri godine firma može da otkupi sve iznajmljene programe (BUY-OUT opcija) i nadalje da ih koristi bez dodatnih plaćanja, ali i isporuke novih verzija. Najčešći slučaj je da kompanije ipak obnove ugovor na sledeći trogodišnji period.

Osnovni preduslov za ulazak u OVS ugovor je posedovanje odgovarajućeg legalnog operativnog sistema na desktop računarima. Ako to posedujete, sledeći korak je kupovina bar jednog platformskog proizvoda: Windows Upgrade, Office Professional i CORE CAL licence za pristup serverima. Ostali potreban softver (aplikacije, server itd.) možete dodavati u broju koji vam je potreban za poslovanje.

Za sve programe za koje ste se opredelili prilikom ulaska u OVS, plaćate zakup na godišnjem nivou, a cene su zagarantovane (u dolarima) tokom perioda trajanja ugovora.

Važna prednost OVS ugovora je tzv. Software Assurance, koji obezbedjuje pravo besplatnog prelaska na nove verzije softvera tokom čitavog trajanja ugovora (upgrade).

Sledeća prednost su standaradni popusti:

  1. Platformski popust ako za sve računare kupite windows upgrade, Office i CAL (Client Access License), što znači da se čak i u mreži bez servera može isplatiti da kupite CAL-ove i tako se pripremite za rast sistema.
  2. UTD (Up-to-Date) popust koji umanjuje uplatu u prvoj godini, ali samo uz uslov da na računarima već posedujete legalni Windows i Office tekuće generacije ili za generaciju stariji (npr. aktuelan je Win 10, a vi imate na računaru Windows 8).

Cena otkupa je garantovana i računa se odnosu na poslednju ratu koja je plaćena * 1,75, pri čemu se za softver na računarima koji su dodati u poslednjoj godini trajanja ugovora, mora uplatiti još jedna rada, pa tek onda taj softver otkupiti.

OVS ugovorom moraju biti obuhvaćeni svi računari u firmi. Izuzetak su računari koji ne korsite MS softver i radne stanice na kojima se izvršavaju namenski programi koji ne zahtevaju Windows (npr. DOS knjigovodstvene aplikacije…).

Važan aspekt priče o legalnom softveru je podrška. Program OVS uključuje podršku preko telefona i na sajtu.

Microsoft Silver Competency Partner

U zavisnosti od momenta kupovine, vremena trajanja i količine pojedinih softverskih paketa, postoje različiti modeli i načini licenciranja:

OEM ili Original Equipment Manufacturers je softver koji se preinstalira prilikom kupovine novog računara i vezan je za isti. U slučaju prodaje ili rashodovanja računara, prestaje da važi i softver instaliran na njemu.

FPP, Fully Package Product Retail, može se kupiti u bilo kom momentu nakon kupovine računara uz instalaciju i nakon prodaje ili rashodovanja datog računara.

OLP Ugovor predstavlja model kupovine trajne licence putem količinskog licenciranja. Minimum licenci za ulazak u ovu vrstu ugovora jeste 5 i ne moraju biti iste.

OVS Ugovorom iznajmljuju se Microsoft paketi na period od tri godine i odnosi se na one komapanije koje poseduju 5 ili više računara, a kao preduslov za sklapanje Ugovora je da svi računari moraju imati instaliran Windows operativni sistem.

OVS trogodišnji ugovor

Open Value Subscription (OVS) ugovor je način licenciranja Microsoft softvera prilagodjen potrebama malih, srednjih i velikih preduzeća. OVS predstavlja iznajmljivanje softvera koji se plaća na godišnjem nivou, u fiksnom iznosu, na osnovu broja računara u firmi. Aranžman je dsotupan firmama koje imaju 5 ili više računara.

Svake godine mogu se prijaviti novi računari (kako firma raste i razvija se) ili smanjiti broj računara (ako prestane potreba za nekima od njih), uz dodatni obračun kroz ratu za narednu godinu. Dakle, u toku godine, na računarima koje dodajete možete nesmetano koristiti sve one softvere koje ste iznajmili putem OVS ugovora, a dodatno plaćanje će se iskazati tek na obračunu sledeće rate.

Posle tri godine firma može da otkupi sve iznajmljene programe (BUY-OUT opcija) i nadalje da ih koristi bez dodatnih plaćanja, ali i isporuke novih verzija. Najčešći slučaj je da kompanije ipak obnove ugovor na sledeći trogodišnji period.

Osnovni preduslov za ulazak u OVS ugovor je posedovanje odgovarajućeg legalnog operativnog sistema na desktop računarima. Ako to posedujete, sledeći korak je kupovina bar jednog platformskog proizvoda: Windows Upgrade, Office Professional i CORE/SBS CAL licence za pristup serverima. Ostali potreban softver (aplikacije, server itd.) možete dodavati u broju koji vam je potreban za poslovanje.

Za sve programe za koje ste se opredelili prilikom ulaska u OVS, plaćate zakup na godišnjem nivou, a cene su zagarantovane (u dolarima) tokom perioda trajanja ugovora.

Važna prednost OVS ugovora je tzv. Software Assurance, koji obezbedjuje pravo besplatnog prelaska na nove verzije softvera tokom čitavog trajanja ugovora (upgrade). Sledeća prednost su standaradni popusti:

  1. Platformski popust ako za sve računare kupite windows upgrade, Office i CAL (Client Access License), što znači da se čak i u mreži bez servera može isplatiti da kupite CAL-ove i tako se pripremite za rast sistema.
  2. UTD (Up-to-Date) popust koji umanjuje uplatu u prvoj godini, ali samo uz uslov da na računarima već posedujete legalni Windows i Office tekuće generacije ili za generaciju stariji (npr.aktuelan je Win 7, a vi imate na računaru Vista Business).

Cena otkupa je garantovana i računa se odnosu na poslednju ratu koja je plaćena *1,75, pri čemu se za softver na računarima koji su dodati u poslednjoj godini trajanja ugovora, mora uplatiti još jedna rada, pa tek onda taj softver otkupiti.

OVS ugovorom moraju biti obuhvaćeni svri računari u firmi. Izuzetak su računari koji ne korsite MS softver i radne stanice na kojima se izvršavaju namenski programi koji ne zahtevaju Windows (npr. DOS knjigovodstvene aplikacije…).

Važan aspekt priče o legalnom softveru je podrška. Program OVS uključuje podršku preko telefona i na sajtu.

OLP – trajna kupovina licenci

Open Licence Program (OLP) ugovor je način licenciranja Microsoft softvera koji podrazumeva kupovinu trajne licence, dakle jednokratnom uplatom postajete vlasnici licence, koju možete preneti vremenom i na drugi računar. Minimalan broj licenci za sklapanje OLP ugovora jeste 5 (ne mora biti isti softver u pitanju).

Mada kupljene licence traju „večno“, sam Ugovor ima važnost dve godine. To znači da korisnik u toku navedenog perioda može dokupljivati nove proizvode za kojima se ukaže potreba, uz nivo cena koji mu ugovor garantuje (cene u dolarima). Kompanija može da poseduje istovremeno više OLP ugovora, sa različitim datumima sklapanja i rokovima važenja.

Sama kupovina trajne licence ne podrazumeva pravo upgrade na nove verzije proizvoda koje se pojave u narednim godinama. Ukoliko želite da sebi obezbedite mogućnost nadogradnje licence, možete to učiniti uplatom Software Assurance (SA) – a, koji traje dve godine i za to vreme dobijaćete novije verzije programa koje se pojave. Nakon isteka tog perioda, sam SA se može produžiti, tako da uvek imate mogućnost korišćenja softvera najnovije generacije.

Važna napomena: Softver Assurance se mora kupiti kada i osnovna licenca, da biste imali pravo na najnovije verzije u naredne dve godine.

SA se može kupiti i za OEM i FPP proizvode kao i za otkupljene OVS licence, u predvidjenom roku od 90 dana nakon nabavke softvera. Kalkulacije su pokazale da se ovakva kupovina isplati onim kompanijama koje pelaze na softver naredne generacije u intervalima koji su kraći od 5 godina.

OLP ugovor ne sadrži nalepnicu niti medij, nego se softver i licencni ključevi „skidaju“ sa interneta, a jedini dokument koji dobijate jeste zvaničan Ugovor i njega ste u obavezi da čuvate.

Sve OLP licence su prenosive, što znači da, ukoliko rashodujete neki računar i nabavite nov, na dotičnom ćete moći koristiti postojeće licence. Jedini izuzetak su upravo licence za operativni sistem, tačnije za legalizaciju operativnog sistema, Win 7 PRO, koje imaju tretman OEM softvera, a to znači da su vezane za konkretan računar na kome su i instalirane.