Legalizacija softverskih proizvoda

Legalizacija se često kao pojam poistovećuje sa obavezom kupovine softvera,radi izbegavanja neprijatnosti sa Poreskom upravom. Zaboravlja se, međutim,  na osnovnu prednost korišećnja licenciranog softvera, a to je funkcionalnost i olakšani rad u poznatom okruženju.

„Piratski“ softver, često nepotpun, neažuran i bez adekvatne podrške, odgovoran je za mnoge probleme pri radu sa računarom. Najbolje je i najpovoljnije, u tom slučaju, jeste da na računarima imate legalan softver, pre svega operativni sistem koji ćete kupiti zajedno sa računarom, zatim  office paket po izboru (sa tradicionalnim programima word, excel , powerpoint, outlook i/ili u online verziji), kao i bezbednosno-antivirus korporativno rešenje.

Legalizacija operativnog sistema za korisnike koji koriste piratske verzije windows-a može se obaviti na dva načina:

 1. Kupovinom GGK paketa /Get Genuine Kit – podrazumeva nabavku konkretne verzije koju želite legalizovati i sadrži medij, nalepnicu i Ugovor o korišćenju licence. Na našem tržištu, može se naći u verzijama:
  1. GGK Win 7 Home Basic Win32 SerbLat
  2. GGK Win 7 Pro 32/64bit
  3. GGK Win 8.1 32/64 bit
  4. GGK Win Pro 8.1 32/64 bit
  5. GGK Win Home 10 32/64 bit
  6. GGK Win Pro 10 32/64 bit

Važno: GGK paketi nemaju pravo downgrade-a, što znači da na računaru morate imati instlarinu isključivo verziju koju ste i nabavili. GGK Windows 7 Home verzija namenjena je isključivo tržištu Srbije i postoji jedino kao 32bit-na verzija na srpskom jeziku. GGK paketi za Windows 7 prodaju se dok traju zalihe.

 1. Putem OLP ugovora – za sve one koji imaju 5 ili više takvih konfiguracija. U ovoj vrsti ponude nalazi se samo Win 10 PRO legalizacijski paket (uvek je najnovija verzija u ponudi), ali on pruža mogućnost downgrade-a na prethodne verzije Microsoft operativnih sistem. To znači da kupovinom WinPro 10 SNGL OLP NL Legalization GetGenuine paketa možete imati na računaru instaliran Win XP PRO, Vista Business, Win 7 ili 8.1 PRO operativni sistem. Licenca je elektronska, isporučuje se putem mejla, u vidu ugovora, koji ste u obavezi sačuvati uz račun, kao dokaz o posedovanju legalnog softvera.

NAPOMENA: operativni sistem legalizovan kroz OLP ugovor tretira se OEM softverom, što znači da je vezan za računari, i ne može se preneti na drugi hardver kad se postojeći rashoduje.